Question
Which is the approach that AMA credit institutions should use when computing the relevant indicator that should be reported in line 130 columns 010-030 of the C 16.00 – Operational risk template?
Background on the question
The instructions for the completion of OPR template (C 16.00) reflected in Part II point 4.1.2 of Annex II of Regulation (EU) No 680/2014 related to the relevant indicator that should be reported in columns 010 – 030 at line 130 specify that all AMA banks should report for information purposes this indicator but do not contain any information about the approach that AMA banks should use when determining the relevant indicator.
Answer
Regarding the above consideration it is important to clearly distinguish between the definition of the 'relevant indicator' and the approach used to calculate 'own fund requirements for operational risk'.As explained in the instructions on columns 010 13 030 in Annex II point 4.1.2 ("instructions concerning specific positions") of Regulation (EU) No. 680/2014 13 ITS on Supervisory Reporting of institutions (ITS), the term 'relevant indicators' refers to the sum of the elements at the end of the financial year as defined in article 316 point 1, Table 1 of the Regulation (EU) No. 575/2013 (CRR).Therefore, the 'relevant indicator' is calculated according to this definition independently of the approach used (BIA, TSA, ASA, AMA) for the calculation of the 'own fund requirements for operational risk'.