Question
According to Article 7 of Commission Implementing Regulation (EU) 2016/2070 of 14 September 2016: “As a derogation from Article 2 and until 31 December 2016 an institution shall not be required to report c180 of templates 102 and 103 of Annex III where that institution does not compute the own funds requirements for credit risk resulting from the application of the standardised approach”. Are RWA Standardised exempted from the reporting by 11 April 2017 in Template C 102.00, given that information is referred to 31 December 2016?
Background on the question
Mandatory reporting of RWA Standardised in templates C 102.00 and C 103.00
Answer
Article 7 (3) of Regulation (EU) 2016/2070 (ITS on Supervisory Benchmarking) refers to reporting reference dates. Thus, institutions are not required to report c180 (RWA standardised) of templates C 102.00 and C 103.00 of Annex III of the ITS on Supervisory Benchmarking for the reporting reference date 31/12/2016.