Securities lent under sale accounting (C40 and C43 treatment)

EBA Q&A 2023_6782 · Rejected question

Question

As per Q&A 6093, clarification has been provided on the disclosure treatment of securities lent in a repurchase transaction that are derecognized due to sales accounting transactions under the applicable accounting framework. The Q&A appears to state that institutions shall reverse all sales-related accounting entries and these securities are to be treated as SFTs in both C40 (row 071) and C43 (row 040 or 060) disclosure. Under sale accounting treatment, the requirement is to reverse the sale treatment and therefore the securities will be reported in its original form, which is expected to be trading portfolio assets. Given this, is the correct treatment not for securities to be reported in C40 (row 090) and C43 (row 070) respectively?

Background on the question

Article 429e (6). Where sale accounting is achieved for a repurchase transaction under the applicable accounting framework, the institution shall reverse all sales-related accounting entries.

Answer

This question has been rejected because the matter it refers to has been answered inQ&A 6093.

2 queries · page built in 9 msInventory f82bbfa3