Inclusion of incurred (IFRS) CVA in the IRB Provision shortfall calculation

EBA Q&A 2013_245 · Final Q&A

Question

Can the incurred CVA charge related to IRB exposures be treated as an eligible provision for the purposes of calculating the own funds reduction for IRB provision shortfall (per Article 159 of Regulation (EU) No 575/2013 (CRR))?

Background on the question

Article 159 of CRR states that "other own funds reductions related to these exposures" can be included in the calculation of the IRB provision shortfall. The incurred CVA charge has gone through the P/L into the equity and hence has reduced the own funds.

Answer

Article 159 of Regulation (EU) No 575/2013 (CRR) states that institutions shall subtract the expected loss amount from the general and specific credit risk adjustment and additional value adjustment and "other own funds reductions related to these exposures". Incurred CVA is not considered as a general and specific credit risk adjustment and additional value adjustment that are subject to the provision defined in Article 159 of the CRR. Instead, incurred CVA shall be recognised as a reduction in exposure at default (EAD) when calculating the default risk capital as set out under Article 273(6). Accordingly, expected losses can be calculated in all the instances they are used based on the reduced outstanding EAD which reflects incurred CVA.

2 queries · page built in 4 msInventory f82bbfa3