Grandfathering of own funds instruments

EBA Q&A 2013_61 · Final Q&A

Question

Based on the answer to question 2013_16, if a step-up Tier 2 bond’s terms were changed so that all call options were removed – before the entry in force of the Regulation (EU) No 575/2013 (CRR) – could it be considered as fully eligible in Tier 2 capital assuming that the capital instrument meets the other conditions laid down in Article 63 of the Regulation?

Background on the question

See question.

Answer

Q&A 16 states that where there is a material change in the terms and conditions of a pre-existing instrument, the instrument shall be considered in the same way as the issuance of a new instrument. Further, if all call options are removed then the instrument will no longer include a call with an incentive to redeem, and therefore Article 490 of Regulation (EU) No 575/2013 (CRR) does not apply. Therefore, provided that the instrument meets the requirements laid down in Article 63 of the CRR, it shall be considered fully eligible Tier 2 capital.

2 queries · page built in 4 msInventory f82bbfa3