Valuation of non-CET1 instruments

EBA Q&A 2025_7389 · Rejected question

Question

As per the EBA REPORT ON THE MONITORING OF ADDITIONAL TIER 1 (AT1), TIER 2 AND TLAC/MREL ELIGIBLE LIABILITIES INSTRUMENTS OF EUROPEAN UNION (EU) INSTITUTIONS – UPDATE document published on the 27th of June 2024, paragraphs 145 to 151, the report advises to include the accrued interest in the amount used for the valuation of such instruments, i.e., the carrying amount in full, for prudential purposes. This however has not been included in any ITS on Corep or MREL that we are aware of. Could you please advise if this change should have a direct impact on the amounts reported in Corep or MREL, whether it is mandatory for all reporting entities and if so, starting with which reference date/reporting framework?

Background on the question

Reporting Own Funds in Corep and MREL: prudential valuation of non-CET1 instruments

Answer

This question has been rejected because the objective of the Q&A tool is not to answer questions that put into doubt the correctness of the legal framework or try to lobby for a modification of the text.The Single Rule Book Q&A tool has been established to provide explanations and non-binding interpretations on questions relating to the practical application or implementation of the provisions of legislative acts referred to in Article 1(2) of the EBA’s founding Regulation, as well as associated delegated and implementing acts, and guidelines and recommendations, adopted under these legislative acts. For further information on the purpose of this tool and on how to submit questions, please see 'Additional background and guidance for asking questions'.

2 queries · page built in 5 msInventory f82bbfa3