Own estimation of conversion factors for off-balance sheet exposures for binding mortgage/loan offers

EBA Q&A 2022_6368 · Rejected question

Question

Is the own estimation of credit conversion factors considered relevant for binding mortgage/loan offers, with a maturity of less than one year?. Should the total amount of a binding mortgage/loan offer be considered as "currently undrawn amount of a commitment that could be drawn" or not?

Background on the question

The estimation of the credit conversion factor as described in article 4(56) of the CRR requires the "currently undrawn amount of a commitment that could be drawn". It is also to be considered that a client in financial difficulties cannot directly draw amounts from a mortgage/loan offer as he or she could in case of a granted credit facility. Q&As 1263, 3366 and 3376 do not directly address the specific case of binding mortgage offers. For the purpose of RWA calculation the treatment of these exposures as medium/low risk items or as exposures with a own estimated conversion factor close to 1 has a significant quantitative RWA impact for banks with large RRE mortgage exposures. If banks apply different treatments of this closed norm this could have an adverse impact on the level playing field.

Answer

This question has been rejected because the matter it refers to has been answered inQ&A 3376and the question is not sufficiently clear.The Single Rule Book Q&A tool has been established to provide explanations and non-binding interpretations on questions relating to the practical application or implementation of the provisions of legislative acts referred to in Article 1(2) of the EBA’s founding Regulation, as well as associated delegated and implementing acts, and guidelines and recommendations, adopted under these legislative acts.For further information on the purpose of this tool and on how to submit questions, please see “Additional background and guidance for asking questions”.

2 queries · page built in 5 msInventory f82bbfa3