Determination of the total deposit balance of "all the client's deposit accounts"

EBA Q&A 2022_6460 · Rejected question

Question

Assuming a natural person has a bank account at a bank as a private individual. At the same time the individual is a (co)-owner of a legal entity, which qualifies as an SME, and the legal entity has a business account at the same bank. Shall the accounts of both the private individual and the legal entity be aggregated when checking the total deposit balance against the threshold of EUR 500,000? If so, how would the bank determine the appropriate share of the account balance of the legal entity (SME) if the individual is only a co-owner (e.g. 100%, 50%, etc.)?

Background on the question

According to article 25 paragraph 2 letter a) of DR (EU) 2015/61, other retail deposits shall be subject to higher outflow rates if the total deposit balance, including all the client's deposit accounts at that credit institution or group, exceeds EUR 500,000. The question relates to the aggregation logic of different deposit accounts at one institution in order to determine the LCR outflow rate and whether or not it exceeds the threshold of EUR 500,00. At the same time the question seeks clarification on the definition of a "client" in the context of DR (EU) 2015/61.

Answer

This question has been rejected because the matter it refers to has been answered in Q&A2020_5322.

2 queries · page built in 5 msInventory f82bbfa3