Calculation of a Prudent Value in combination with CET1-Deduction according to article 89 and 90 CRR

EBA Q&A 2022_6395 · Question under review

Question

In case of applying article 89 CRR in combination with article 90 CRR for a risk exposure (asset) is there a requirement of calculating an additional valuation adjustument (AVA) although the calculated amount of CET1-deduction of the risk exposure already lowers CET1?

Background on the question

The Commission Delegated Regulation (EU) 2016/101 states that there is a need to calculate additional valuation adjustments where the application of prudent valuation would lead to a lower absolute carrying value for assets than recognised in accounting. The question is whether the calculation of AVA is also neccesary in the case where a risk position is reduced by CET1-deduction (application of article 89 in combination with articel 90 CRR). The following example shall illustrate the issue: Fair Value = 100 Mio. EUR (FV) Prudent Value (calculated on 100 Mio. EUR) = 87,5 Mio. EUR (PVA[A]) => AVA[A] = 12,5 Mio. EUR CET1-deduction (art. 89/90 CRR) = 20 Mio. EUR (A) => new "Fair Value" / CoRep Exposure Value = 80 Mio. EUR Prudent Value (calculated on 80 Mio. EUR) = 69,5 Mio. EUR (PVA[A]) => AVA[B] = 10,5 Mio. EUR Following the fundamental principles of the PruVal guidelines, in our view a prudent value has already been determined for the asset by CET1-deduction (A = 20 Mio. EUR), because the amount of CET1-deduction clearly exceeds the amount of AVA, either calculated on the original book value of 100 Mio. EUR (AVA[A] = 12,5 Mio. EUR) or on the reduced book value of 80 Mio. EUR (AVA[B] = 10,5 Mio. EUR). It has to be clarified, if and under which constellation an AVA has to be calculated for a risk position where articles 89 and 90 CRR are apllied und lead to a significant CET1-deduction. .

2 queries · page built in 5 msInventory f82bbfa3